Kersenontpitter 28 mei 2014 - fruit, materiaal Een handig apparaatje dat in huishoudzaken voor een paar euro te koop is. Met een simpele beweging (soms 2) kan je met dit hulpmiddeltje snel Lees meer.
Artisjok 27 maart 2014 - groente Artisjokken, een delicatesse onder de groentensoorten. Ze zien er merkwaardig uit en lijken in niets op enigerlei andere groente. Artisjokken zijn ongeopende bloemknoppen, ze hebben wel iets wel van een goed gevulde... Lees meer.
Kaki 3 maart 2014 - fruit, uitheems Een Amerikaanse vriendin maakt iedere zomer jam van alle mogelijke combinaties van vruchten, waaronder ook persimmons. Ik kende de persimmon niet, maar de vertaling leerde me dat het bij ons bekend staat als Lees meer.
Appel 26 februari 2014 - fruit, inheems, plantaardig Herkomst Appels zijn misschien wel de belangrijkste en zeker de bekendste vruchten van het noordelijk halfrond. Hier ligt ook hun oorsprong, nl. ten zuiden van de Kaukasus in oostelijk Turkije. 12.000 jaar geleden,... Lees meer.
Kweevrucht 24 februari 2014 - fruit, inheems, uitheems De naam kweepeer of ook wel kweeappel is afhankelijk van de vorm van de vrucht, de kwee is nl. een aparte soort met de wetenschappelijke naam Cydonia oblonga; de soort maakt deel uit van de rozenfamilie. De herkomst... Lees meer.
Eieren - dooiers en witten 20 februari 2014 Hoe vaak komt het niet voor dat je van een ei slechts de dooier nodig hebt, of alleen het wit. Dan zit je met of een eiwit of een dooier waar je niet meteen een toepassing voor hebt. En weggooien is zonde! Een eidooier kan je... Lees meer.
Cactusfruit 19 februari 2014 - fruit, uitheems Regelmatig zie ik het liggen op de markt. Cactusfruit, of zoals ze ook wel worden genoemd: cactusvijg of woestijnvijg. En dan opeens bedenk je dat je er wel eens wat kan kopen om te proberen of ze lekker zijn. De vruchten die... Lees meer.
Myoteren 18 februari 2014 Bij myoteren wordt op laag vuur, in een open pan, met weinig vetstof een gemalen specerij of specerijenmengsel verhit met als doel de smaak te laten op lossen in de vetstof, als het ware "los" te maken. Tijdens deze bereiding... Lees meer.
Cherimoya 14 februari 2014 - fruit, uitheems Deze voor mij onbekende vrucht zag ik een paar maanden geleden op de markt liggen. Ondanks dat ik geen idee had wat het was heb ik er toen twee van gekocht. Thuisgekomen heb ik meteen in mijn “ Lees meer.
Glucosestroop 12 februari 2014 Glucosestroop heeft ondanks dat de naam anders doet vermoeden weinig te maken met een natuurlijk gewonnen suiker. De stroop is een mengsel van enkel- en meervoudige suikers (waaronder glucose en maltose) en wordt in de... Lees meer.
Wijn, -restjes 9 februari 2014 Hoe vaak gebeurt het niet dat een fles wijn niet helemaal leeg gaat. Of dat in een recept staat dat je een glas wijn nodig hebt. In het eerste geval zit je met een restje wijn dat de volgende dag al sterk in... Lees meer.
Kruiden, -diepvriezen van... 8 februari 2014 - inheems, smaakmakers Verse kruiden zijn heerlijk en veelzijdig toepasbaar. Daarom staan er in mijn moestuin flink wat pollen met verschillende groene kruiden. In de zomer barst dat bijna de tuin uit, en van die overvloed wil ik bewaren! Je kunt... Lees meer.