Rasp

Een rasp is een handig stukje gereedschap om dingen kleiner te maken, niet noodzakelijk tot de keuken beperkt, want timmerlieden gebruiken het om stukken hout in een bepaalde vorm te modelleren; hierbij is het raspsel een afvalproduct. Bij de keukenrasp is het geraspte product juist wel gewenst.
Denk aan kaas, bv. op de pizza of een gratinlaagje op de aardappelpuree, een groot brok erover werkt niet. Daarom: Raspen!
Ook de komkommer voor de tzatziki wordt geraspt; het is dan makkelijker om het vocht eruit te knijpen en de tzatziki wordt er voller door. Trouwens, in je mond voelt het ook prettiger aan, want omdat de komkommer verkleind is wordt het in plaats van een toevoeging een onderdeel van het geheel.
En een salade van een wortelgroente oogt aantrekkelijker als de groenten tot lange sliertjes geraspt zijn dan wanneer ze gesneden zouden zijn. Daarbij neemt de geraspte groente beter de smaken van de andere ingrediƫnten, als bv. dressing, op.
Maar ook vergeraspte nootmuskaat is veel lekkerder dan de gekochte gemalen versie. En verse citroenrasp verdient toch ook de voorkeur dan de suikerversie uit de potjes, zeker als je het aan een hartig gerecht wil toevoegen. Kortom, een rasp is onmisbaar in de keuken.

Je hebt keukenraspen in verschillende modellen, en met verschillende grofheden. In mijn keukenla ligt een gewone platte standaardkeukenrasp met twee grofheden. Makkelijk voor kleine hoeveelheden en het dingetje neemt weinig plaats in. Voor grotere hoeveelheden gebruik ik de rasp van de foodprocessor.

Dit weetje zit in:

Soort: materiaal