Sago

Sago, of palmsago is een zetmeel dat gewonnen wordt uit het binnenste van bepaalde palmen, met name de van de Echte Sagopalm (Metroxylon sagu), maar ook andere palmen van dit geslacht leveren sago.

De Echte sagopalm is een snelgroeiende rechtopstaande boom die een maximale hoogte kan bereiken van 20 meter met een stamdikte van 60 cm. Hij komt voor in de moerassige laaglanden van Zuidoost Azië, waarschijnlijk ligt zijn oorsprong op de Molukken en Nieuw Guinea.

De bomen worden gekapt vlak voordat de bloeiwijzen verschijnen, om te voorkomen dat de energie die in de stam als zetmeel is opgeslagen naar de bloemen gaat. De boom is dan ongeveer 15 jaar oud, en ongeveer 10 meter hoog.
Als de boom omgehakt is wordt de stam gespleten en het zetmeelrijke binnenste verwijderd, waarna dat tot poeder wordt gemalen. Hierna wordt dit poeder gekneed, gewassen en gezeefd zodat het verstijfseld, na nogmaals gewassen te zijn geschikt is voor consumptie. Een enkele boom levert 150 tot 300 kilo zetmeel.

De gebieden waar de sagopalm verbouwd wordt zijn doorgaans ongeschikt voor andere landbouw, de sagoteelt is dan vaak ook de meest economische en ecologische manier om het land te benutten. De lage voedingswaarde van de sago wordt vaak gecompenseerd en aangevuld met andere beschikbare voedselbronnen.
Sago van de Metroxylon palmen bestaat bijna uitsluitend uit koolhydraten; het heeft erg weinig eiwit, vitamines en mineralen.
100 gram gedroogde sago levert 355 Kcal, bevat 94 gram koolhydraten, 0,2 gram eiwitten, 0,5 gram vezels, 10 mg calcium, 1,2 mg ijzer. De hoeveelheid vetten en andere vitamines zijn te verwaarlozen.

Sago is basisvoedsel voor de bewoners van de eilanden in het westen van de Grote Oceaan en delen van Indonesië. In Maleisië wordt veel sago geïmporteerd waar het gebruikt wordt voor het maken van de traditionele viskoekjes (keropok lekor).
In het verleden werd ook in ons land veel sago gegeten, vooral in de vorm van pap, je kon het vroeger dan ook gewoon bij de kruidenier kopen. Tegenwoordig moet je er wat meer moeite voor doen, bij de supermarkt ligt het niet meer in het schap, maar de aziatische toko’s hebben het nog wel standaard in het assortiment.
Een recept voor sagopap staat in het kookschrift.

Bronnen:
Wikipedia – sago en sagopalm

Dit weetje zit in:

Soort: plantaardig, uitheems