Sago

Sago

Sago, of palmsago is een zetmeel uit het binnenste van bepaalde palmen. Met name de Echte Sagopalm (Metroxylon sagu), maar ook andere palmen van dit geslacht leveren sago.

De bomen

De Echte sagopalm is een snelgroeiende rechtopstaande boom. Hij wordt maximaal 20 meter hoog, de stam wordt tot 60 cm dik. De boom komt voor in de moerassige laaglanden van Zuidoost Azië. Waarschijnlijk ligt zijn oorsprong op de Molukken en Nieuw Guinea.

De productie

De bomen worden gekapt vlak voordat de bloeiwijzen verschijnen. Dit is om te voorkomen dat de energie van het in de stam opgeslagen zetmeel naar de bloemen gaat. De boom is dan ongeveer 15 jaar oud, en ongeveer 10 meter hoog.
Als de boom omgehakt is wordt de stam gespleten en het zetmeelrijke binnenste verwijderd. Dit wordt dan tot poeder gemalen. Hierna wordt dit poeder gekneed, gewassen en gezeefd zodat het verstijfseld. Na nogmaals gewassen te zijn is het geschikt voor consumptie. Een enkele boom levert 150 tot 300 kilo zetmeel.

De groeiplaatsen

Men verbouwt de sagopalm doorgaans in gebieden die ongeschikt zijn voor andere landbouw. De sagoteelt is daarom ook de meest economische en ecologische manier om het land te benutten. De lage voedingswaarde van de sago wordt vaak gecompenseerd en aangevuld met andere beschikbare voedselbronnen.
Sago van de Metroxylon palmen bestaat bijna uitsluitend uit koolhydraten. Het bevat erg weinig eiwit, vitamines en mineralen.
100 gram gedroogde sago levert 355 Kcal, bevat 94 gram koolhydraten, 0,2 gram eiwitten, 0,5 gram vezels, 10 mg calcium, 1,2 mg ijzer. De hoeveelheid vetten en andere vitamines zijn te verwaarlozen.

Voedsel

Sago is basisvoedsel voor de bewoners van de eilanden in het westen van de Grote Oceaan en delen van Indonesië. Maleisië importeert veel sago, o.a. voor het maken van de traditionele viskoekjes (keropok lekor).
In het verleden at men ook in ons land veel sago, vooral in de vorm van pap. Je kon het vroeger dan ook gewoon bij de kruidenier kopen. Tegenwoordig moet je er wat meer moeite voor doen. Bij de supermarkt ligt het niet in het schap, maar de Aziatische toko’s hebben het nog wel in het standaard-assortiment.
Een recept voor sagopap staat in het kookschrift.

Bronnen:
Wikipedia – sago en sagopalm

Dit weetje zit in:

Soort: plantaardig, uitheems