Schilmesje

Schilmesjes zijn onmisbaar in iedere keuken. Sommigen noemen ze ook wel aardappelmesjes, ik denk dat dat komt omdat aardappelen tot nog niet zo heel lang geleden een vast onderdeel waren van het dagelijkse menu, en dus iedere dag geschild moesten worden.
Een schilmesje moet prettig in de hand liggen en de meer gestroomlijnde variant heeft mijn voorkeur, hoewel ik sinds kort een mesje met recht heft van Sorbo gebruik wat het ook supergoed doet. De eerste keer zelfs zo goed dat ik het velletje van mijn vinger meeschilde – is wel weer helemaal goed gekomen – voorzichtig omgaan met scherp gereedschap blijft een goede raad.

De mesjes die ik ooit bij Zeeman (de textielsuper) kocht mogen dan wel minder scherp zijn maar zijn absoluut niet minder gevaarlijk. Ik raad ze af voor het serieuze schilwerk, het lemmet is niet goed recht in het heft geplaatst, met als gevolg dat je mesje een andere kant op gaat dan dat jij het stuurt. Ook komt het bij deze inferieure mesjes wel voor dat het lemmet afbreekt. De “Zeemanmesjes” worden door mij alleen nog maar gebruikt bij gebrek aan beter (als de goede mesjes in de vaatwasser wachten op een schoonmaakbeurt) en dan nog heel voorzichtig, en absoluut niet om een appel of peer of iets anders mee te schillen, meer om bv. een stuk komkommer af te snijden – en dat gaat dan meestal nog scheef; verder zit er standaard zo’n mesje in mijn tekendoos. Handig om de gelijmde vellen papier los te snijden van hun blok.

Goede en slechte mesjes, let op het verschil
Goede en slechte mesjes, let op het verschil

Voor het keukenwerk is het beter om iets meer geld te besteden. Een goed mesje werkt vele malen prettiger, is veiliger, en gaat ook nog eens langer mee.

 

 

Dit weetje zit in:

Soort: materiaal