Schilmesjes

Schilmesje

Schilmesjes zijn onmisbaar in iedere keuken. Sommigen noemen ze ook wel aardappelmesjes, Dat komt denk ik omdat aardappelen tot nog niet zo heel lang geleden een vast onderdeel waren van het dagelijkse menu. Iedere dag werden die dus geschild.
Een schilmesje moet prettig in de hand liggen. De meer gestroomlijnde variant heeft mijn voorkeur, hoewel ik sinds kort een mesje met recht heft van Sorbo gebruik, wat het ook goed doet. De eerste keer zelfs zo goed dat ik het velletje van mijn vinger meeschilde. Is wel weer helemaal goed gekomen hoor. Maar: Voorzichtig omgaan met scherp gereedschap blijft een goede raad.

De mesjes die ik ooit bij Zeeman (de textielsuper) kocht zijn misschien minder scherp maar absoluut niet minder gevaarlijk. Ik raad ze af voor het serieuze schilwerk. Het lemmet is niet goed recht in het heft geplaatst. Dat heeft als gevolg dat je mesje een andere kant op gaat dan dat jij het stuurt. Ook komt het bij deze inferieure mesjes wel voor dat het lemmet afbreekt. De “Zeemanmesjes” gebruik ik alleen nog maar bij gebrek aan beter (als de goede mesjes in de vaatwasser wachten op een schoonmaakbeurt). En dan nog heel voorzichtig. Absoluut niet om een appel of peer of iets anders mee te schillen. Maar meer om bv. een stuk komkommer af te snijden – en dat gaat dan meestal nog scheef. Verder zit er standaard zo’n inferieur mesje in mijn tekendoos. Want het is wel handig om de gelijmde vellen papier los te snijden.

Voor het keukenwerk is het beter om iets meer geld te besteden. Een goed mesje werkt vele malen prettiger, is veiliger, en gaat ook nog eens langer mee.

 

 

Dit weetje zit in:

Soort: materiaal