Seitan

Vegetariërs en veganisten zullen dit product ongetwijfeld kennen. Het is een eiwitrijk product met een op vlees lijkende structuur.
Het product, dat bestaat uit pure tarwegluten, wordt gemaakt door een deeg van tarwemeel met water zeer goed te kneden (om op die manier de gluten vrij te maken), en daarna in water te weken gezet. Vervolgens worden zemelen en zetmeel er uitgekneed, afwisselend in heet en koud water. Wat er dan overblijft is een klomp eiwit (de gluten van de tarwe), deze wordt in stukken gesneden welke worden gekookt in een bouillon van Japanse sojasaus en zeewier met eventueel wat kruiderij, waardoor de hartige smaak van het product ontstaat.
Vanwege de bereiding wordt seitan ook wel tarwevlees genoemd. Mensen met een glutenintolerantie of coeliakie kunnen dit product niet eten.

Seitan kan je om en om bakken in de koekenpan, of je kunt het meekoken in een groentestoofpot.
Van de gebakken seitan kan je samen met kleingesneden groente en tuinkruiden ook een ragout maken.

De voedingswaarde per 100 gram seitan is:
Vitaminen:
Slechts sporen van vitamines uit het B-complex zijn aanwezig. En in tegenstelling tot “echt” vlees bevat het geen vitamine B12. (Vitamine B1 0,03 mg, vitamine B2 o,03 mg).
Mineralen:
Natrium 680 mg, kalium 84 mg, calcium 29 mg, ijzer 1,9 mg, magnesium 25 mg, koper 0,2 mg, zink 0,7 mg
Macronutriënten:
Eiwit 22,1 gram
Vet 0,2 g
– waarvan meervoudig onverzadigd 0,1 g
– waarvan enkelvoudig onverzadigd 0,1 g
Koolhydraten 3,8 g
– waarvan suikers 0,5 g

Voor het overige bevat seitan
1,0 g vezels en 71,9 gram water.

De energiewaarde bedraagt per 100 gram:
106 kCal./447 kJoule

Bron: Voedingswaardetabel.nl