Smaakversterkers

Een smaakversterker is een kruid of een andere toevoeging aan voedsel die de natuurlijke smaak van het eten versterkt. Zout is bv. zo’n toevoeging.

In het hedendaagse woordgebruik wordt met smaakversterker meestal een glutamaat bedoeld, een chemische stof die de smaken van het gerecht meer naar voren laat komen.
Vaak is dit mononatriumglutamaat ook wel bekend onder de E-nummers E620-E627, waarvan E621 de bekendste is. Andere gangbare benamingen zijn smaakversterker, ve-tsin, natriumglutamaat, glutamaat, MSG, gistextract. Deze termen worden door elkaar gebruikt, je vind ze ook op de ingredientenlijstjes van voedingsproducten die in de winkel te koop zijn. Bouillontabletten zijn hier een goed voorbeeld van, maar ook in een hele reeks andere producten wordt er kwistig mee gestrooid.
Het gebruik van smaakversterkers is inmiddels zo ingeburgerd, dat veelal in het reguliere supermarktkanaal geen alternatief meer te koop is. Ook gerechten in de horeca of bij de traiteur bevatten vaak smaakversterkers, zonder dat dit opgegeven is.

Helaas reageren veel mensen min of meer nadelig op deze smaakversterkers. Zo zouden maag-darmklachten, hoofdpijn, tintelingen, versnelde hartslag en gevoelloosheid van de nek, armen en rug veroorzaakt worden door glutamaten.

Mijn stelregel is “zelf maken” wat je zelf kan maken, en dat is vaak meer dan je denkt. Juist op die manier heb je een betere controle op wat er in je eten zit. En ja, ook voor de bouillontabletten is er een goed zelfmaak-alternatief.

Dit weetje zit in:

Soort: hulpstoffen