Steenvruchten

Steenvruchten zijn vruchtensoorten met een harde, steenachtige kern of pit.
Bekende steenvruchten zijn:
Pruimen, kersen, perziken en abrikozen. Maar ook avocado’s zijn steenvruchten, evenals olijven, dadels, mango’s en sommige notensoorten.
En gezien de pitten in bramen, frambozen en vlierbessen kunnen we deze ook steenvruchten noemen hoewel die vaker bij de besvruchten worden ingedeeld.

Kersen (ook morellen) en pruimen (ook kwetsen, mirabellen en kroosjes) zijn steenvruchten die in ons gematigde klimaat prima groeien.
Perziken en abrikozen houden van wat meer warmte wat niet wil zeggen dat ze in ons land niet geteeld kunnen worden; op een zonnige plekje langs een op het zuiden gerichte warme (slangen)muur kan het goed lukken. Een risicofactor is wel dat de bloesem vorstgevoelig is.
Ook de amandel is een liefhebber van warmte, maar kan in ons land toch noten geven als hij op een beschutte plek staat.
Al deze soorten horen tot de rozenfamilie.

De hazelnoot is een noot van een struikvormige boom uit de berkenfamilie. Omdat de hazelaar inheems is in West-Europa kan je deze boompjes ook in het wild tegenkomen, de zaden worden o.a. verspreid door gaaien.

Walnoten gedijen ook in ons land. Minpuntje is dat deze bomen een soortgenoot in de buurt nodig hebben vanwege de kruisbestuiving, en daarbij worden ze ook erg groot, wat voor de meeste tuiniers vanwege de beperkte beschikbare ruimte een bezwaar zal zijn. Op oude boerenerven werden ze wel aangeplant omdat de geur van de boom muggen en vliegen op een afstand houdt. Walnoten horen tot de okkernootfamilie.
Tot deze zelfde familie hoort de pecannoot die graag wat warmte heeft om te gedijen, hoewel sommige rassen ook in Nederland zouden kunnen groeien.

Olijven zijn vruchten van de olijfboom uit (hoe kan het ook anders) de olijffamilie, en worden grotendeels in subtropische landen rond de Middellandse Zee geteeld.

Avocado’s zijn vruchten van een warmteminnende boom uit de laurierfamilie, tegenwoordig worden ze in veel tropische alsook in enkele subtropische landen geteeld.

Dadels zijn vruchten die in grote trossen aan de dadelpalm (uit de palmenfamilie) groeien. Ze worden geteeld in de warme streken van het Midden-Oosten en Noord-Afrika, maar ook in Spanje, Australië en Californië.

Mango’s zijn tropische vruchten van groenblijvende, tot 40 meter hoge, bomen uit de pruikeboomfamilie. Ze worden geteeld in de tropen en subtropen. Er zijn veel soorten mango’s, variërend in grootte van 5 tot 20 cm.

Bronnen:
Fruit uit alle windstreken
Wikipedia (hazelaar, amandel, okkernootfamilie, pecannoot, dadelpalm, mango)
Tuinkrant (abrikoos, perzik, hazelaar, walnoot)
Top 10 Olijfproducerende landen