
Weetjes: Eerste zaden gezaaid, en meer
Eerste zaden gezaaid!
Eind februari hield ik het niet langer uit. Ik maakte een halve emmer zaaigrondmix van kokosvezel, volierezand en perliet. Daar vulde ik kartonnen perspotjes mee. En eindelijk, met tintelende groene vingers heb ik de eerste zaden gezaaid. En wel doperwten, keurig één zaad per potje. Vorig jaar zaaide ik op de tuin in de volle grond en ging het mis. Geen erwtje van eigen oogst kunnen eten. Voordat er een peultje goed vol was waren de duiven er al bij geweest. Dit jaar dus voorgezaaid want dat wil ik niet nog een keer hebben. Natuurlijk kunnen ze niet tot volle wasdom groeien in de perspotjes. Na het uitplanten in de tuin gaat er daarom een net overheen. Ondanks dat ik daar geen voorstander van ben. Maar ik pas er ook voor om de hele oogst te laten opeten door vogels en konijnen.
En nog meer gezaaid
En gisteren, terwijl de zon heerlijk warm schijnt, zaaide ik opnieuw. Deze keer de tuinbonen. Ook keurig één zaad per perspotje. En ook nog eens keurig de gegevens hiervan genoteerd op de formulieren van het MoestuinMix-project.
Verder zaaide ik alvast wat dille, in een kartonnen perstray. Geen idee of het wat gaat worden, dat karton droogt nl. snel uit. En dille kan niet goed tegen verplanten. Maar ach, het is nog vroeg in het seizoen. Lukt het niet, dan zaai ik over een paar weken gewoon opnieuw.
Vakantie
Half februari was team Eetweetjes een paar dagen op een fijn bungalowpark in Limburg. Dat was genieten. We maakten een mooie boswandeling. We aten in restaurants: Een pannenkoek in Limburg en – net even over de grens in Duitsland – een steak. Die te groot bleek te zijn, dus kregen we een doggy bag mee voor thuis, dat wil zeggen in de bungalow. Dobberen in een thermaalbad deden we ook, evenals een wellness behandeling, een heerlijke middag ontspannen was dat.
Boodschappen over de grens
Verder gingen we vanuit Limburg de grens over naar de supermarkt. Meel en bloem gingen mee naar huis, evenals wat spulletjes voor taartdecoratie.
Veel producten zijn er stukken voordeliger. En ook op de benzine scheelt het flink. Ik vraag me toch af hoe dat kan, want we betalen gewoon met de Europese euro. En we wonen in een politiek en economisch Verenigd Europa. Volgens mij zijn de winkeliers in het Nederlandse grensgebied hier niet blij mee.
Zuurdesem
Zuurdesemstarter wilde ik weer eens maken. Het liefst gebruik ik daar een mengsel van tarwebloem en roggebloem voor. Tarwebloem is in Nederland overal te koop, in tegenstelling tot roggebloem. Dus dat kocht ik tijdens onze vakantie in Duitsland. Afgelopen weekend vulde ik een pot met het bloemmengsel en gekookt lauw water. En gisteren begon het al fris zuur te ruiken. Vandaag is de pot voor de eerste keer gevoed. We wachten af hoe het zich ontwikkelt. Hopelijk wordt het lekker actief, en dan staat er binnenkort een zuurdesembrood uit eigen oven op tafel.