White Trash Cooking
De aanleiding
Soms gebeuren er dingen die wel op de een of andere manier in een bepaald patroon passen. Van zoiets werd ik me bewust toen ik het boek “White Trash Cooking” van de plank pakte. Een boek dat ik nota bene al meer dan tien jaar geleden kreeg, maar nooit eerder intensief had bekeken. Toen ik er met meer aandacht naar keek besefte ik al snel dat ik dit boek eens goed moest uitpluizen.
- Allereerst ging ik op onderzoek naar de Amerikaanse uitdrukking “white trash”. Trash is volgens mij vuilnis en dat strookt naar mijn idee niet met een kookboek. Ik kwam erachter dat ik er niet helemaal naast zat, letterlijk dan. White trash zoals het in het kookboek bedoeld wordt staat voor “blank uitschot”. Met andere woorden, een groep mensen die aan de rand van de samenleving wordt weggezet.
- Kort hiervoor las ik de roman “Daar waar de rivierkreeften zingen“. (Aanrader trouwens, ik las het zelfs tweemaal, zo mooi vond ik het). Toen ik in de achtergronden van White Trash Cooking dook, begreep ik gaandeweg dat de hoofdpersoon uit de Rivierkreeften-roman werd beschouwd als white trash. Over synchroniciteit gesproken!
- En ook nog dit: Ik realiseerde me dat een aantal van de gerechten uit het boek me bekend voorkwam. We kregen in de vroege jaren ’70 namelijk een nieuw familielid, afkomstig uit het Zuidoosten van de Verenigde Staten. Iemand met een passie voor koken, en wiens deur altijd openstond. Met simpele ingrediënten bereidde hij ware feestmaaltijden. Vanaf toen gingen we ook vaker uitgebreid picknicken, en dan stond er steevast iets op het kleed wat voor ons toen nog onbekend was. Maar altijd viel het in de smaak. En…. sommige van de gerechten leken variaties op de in dit kookboek opgenomen recepten. Hee!
De achtergronden
Al deze factoren bij elkaar, ik moest nu wel een beschrijving van dit boek op de plank gaan zetten.
Ik ging op het internet op zoek naar informatie over het boek, en over de schrijver. En kwam verrassende info tegen. Het boek is ontstaan vanuit een opwelling, zo’n ideetje wat je een kans geeft maar waar je van te voren niet over het eindresultaat nadenkt. Tenminste niet goed over nadenkt, want eerst maar eens beginnen.
En dat was het vergaren van de recepten. Waarvan samensteller Ernie Mickler wel een vaag idee had, maar toen hij eenmaal begon een ware schatkamer onthulde. De hoeveelheid, en de extra raadgevingen en tips die hij bij veel van de recepten kreeg. Probeer daar maar eens orde in aan te brengen.
De inhoud
Toch ga ik dat proberen te doen. Hieronder dus een min of meer (oordeel zelf) ordelijk overzicht van de inhoud van het boek.
- Allereerst is daar de inhoudsopgave. Die spreekt natuurlijk voor zichzelf.
- Daarna volgt de introductie. Hierin legt Ernie Mickler de achtergrond en het ontstaan van deze receptenverzameling uit. Zijn verhaal is doorspekt met anekdotes. Immers verhalen vertellen, lachen en genieten van lekker eten zijn de basis van de achtergrond van de White Trash. Met hoofdletters is de term veranderd in een geuzennaam!
- Verder een opmerking over de porties. De vertaling van de kern van deze uitleg luidt: “Je neemt wat je in de pan hebt en verdeelt dat door het aantal eters. Of als je slechts genoeg hebt voor vier personen, voeg dan voor iedere extra gast toe waarvan je het meeste in de kast hebt staan. Doorgaans was dat water”.
- En dan komen we bij het echte deel: De recepten, onderverdeeld in categorieën. Ik som ze even op:
– Vegetables ’n Meats (Groente en Vlees)
– Fish, Cooter ’n Shrimps (Vis, Waterschildpad, Schaaldieren)
– Dinner salads ’n Sweet salads (Hartige en Zoete salades)
– Sandwiches ’n Eggs (Sandwiches en Eieren)
– Candies, Cakes, Cobbler ’n Cookies (Snoeperijen, Cakes en Koekjes)
– Sweet pones, Pudddins ’n Pies (Gebakken puddingen en taarten)
– Cornpones, Cornbreads, Biscuits ’n Rolls (Maispuddingen, Maisbrood, Biscuits en Broodjes)
– Pickles ’n Jellies (Zoetzure inmaak en Gelei)
– Drinks (Dranken) - En niet te vergeten: De foto’s van Ernie Mickler. Die geven een kijkje in het dagelijks leven in dit deel van het continent. In al zijn facetten want je ziet personen, gebouwen, interieurs, ingrediënten, maaltijden. Al met al een prachtig beeld, dat meerwaarde geeft aan dit boek.
- Ook vinden we nog een aantal bladzijden die bestemd zijn voor notities. Je vind die lege pagina’s wel vaker in Amerikaanse kookboeken.
- En als laatste geeft Ernest Matthew Mickler nog een korte beschrijving van zichzelf. Zijn schooltijd, zijn professionele muziekcarriëre, zijn studie Fine Arts, waar hij zowel zijn bachelor als master voor haalde, tot aan het tot stand komen van deze receptenverzameling.
- Oh, laat ik de lijst met sponsors en donateurs niet vergeten, want ook zonder hen zou dit boek niet in druk zijn verschenen.
En de dankbetuiging van de schrijver aan allen die hun recepten hebben gegeven.
White Trash Cooking
Ernest Matthew Mickler
With Color Photographs by the Author
The Jargon Society
140 pagina’s, Engelstalig
Second printing (April, 1986)
Copyright © 1986 by Ernest Matthew- Mickler
Library of Congress Catalog Number: 85-080302
ISBN: 0-912330-59-7
All rights reserved
Design by Jonathan Greene
Decorative cover borders by the author
Setting by Infotype (Oxford, England)
Printing by Thomson-Shore, Inc. (Dexter, Michigan)
Manufactured in the United States of America
Distributed by: Inland Book Company, 22 Hemingway Avenue, East Haven, Connecticut 06512
Gekregen in 2013 van familie