Wintergroenten met maanzaad

Wintergroente roerbak met maanzaad

Het is een tic van mij om met het kerstdiner bij voorkeur de groenten van het seizoen te willen presenteren.
Mijn gasten brachten een heerlijke gemengde salade mee, zelf maakte ik een groentegerecht uit eigen moestuin: Op kerstdag geoogste “zoete” wintergroenten die ik roerbakte in de wok, waarbij maanzaad en peterselie zorgden voor een extra smaaktoets en kleur.

Je hebt ervoor nodig: *)

een stuk pompoen (ca. 500 gram)
3-4 winterwortels
1 flinke pastinaak of 2 kleinere
2 eetlepels maanzaad
een aantal stengels peterselie, fijngeknipt
olijfolie

Verder heb je nodig:

Een schilmesjes, een snijplank, een pan, wok of wadjan, een serveerschaal

En zo maak je het:

Voorbereiding:
1. Schil de pompoen en verwijder de zaden. Schil de wortels en de pastinaak. Snij de pompoen in dobbelstenen, de wortels in dikke schijfjes en de pastinaak in mooie blokjes.
2. Kook de groenten beetgaar. Doe eerst de wortel en de pastinaak in de pan en voeg na ongeveer 8-10 minuten kooktijd de pompoen toe. Kook alles nog 5-7 minuten en giet de groenten af. Laat afkoelen tot verder gebruik

Bereiding:
3. Verwarm een paar lepels olie in de wok en fruit het maanzaad even aan. Voeg de groente toe en bak ze onder voortdurend omscheppen gaar maar toch nog stevig. Voeg tegen het einde van de baktijd de peterselie toe en schep dit even mee.
4. Serveer de wintergroenten in een mooie schaal.

*) Aan dit gerecht wordt geen zout toegevoegd.

 

Dit recept zit in:

Type: groente, winter