Witte bonen in tomatensaus

Een klassieke schotel, en erg lekker op een koude winterse dag.
Bedenk dat je de avond van te voren begint; je kan dit gerecht dan de ochtend erna zover voorbereiden zodat het je vlak voor etenstijd alleen de oven nog in hoeft te schuiven.
Ondanks dat ik niet zo gek ben op peulvruchten kan ik dit gerecht wel goed verdragen, mits het met de kleine witte boontjes is gemaakt, die zijn trouwens ook het lekkerste.

Voor 4-5 personen heb je nodig:
400 gram gedroogde witte bonen
evt. 1 theelepel kummel-, anijs- of venkelzaadjes
(voor de saus):
2 eetlepels kokosolie of 3 eetlepels olijfolie
1 eetlepel paprikapoeder
snuf cayennepeper
1 theelepel gemalen piment
2-3 uien
1 prei
2 flinke tomaten
1 blikje à 140 gram tomatenpuree
water
zout naar smaak
(voor een niet-vegetarische versie desgewenst 1 ons ontbijtspek, (rauwe) ham of casselerrib)

Verder heb je nodig:
1 schaal, 2 kookpannen met deksel, 1 flinke ovenschaal met deksel (of een dubbel vel aluminiumfolie), een snijplank, een mes,

En zo maak je het:
1. Zet de bonen ’s avonds in een schaal in de week en kook ze de volgende dag. Gebruik geen zout bij het koken van de bonen. Kijk voor de details bij de richtlijnen voor het koken van peulvruchten.
2. Maak de saus: Pel de uien en snij ze in grove snippers. Was de prei en snij in hele of halve ringen. Was de tomaten en snij ze in blokjes.
3. Verwarm de olie in een kookpan en fruit de specerijen kort aan (myoteren).
4. Voeg de ui toe en fruit een paar minuten tot het glazig is. Voeg dan de prei toe en laat even meebakken tot het enigzins is geslonken. Doe dan de blokjes tomaat erbij, en roer alles even goed door.
5. Voeg nu de tomatenpuree toe, meet 300 ml water af en schenk dit bij de groente. Roer alles goed door en laat aan de kook komen. Zet de warmtebron laag, doe het deksel op de pan en laat de saus zeker een half uur zachtjes pruttelen.
6. Proef de saus en voeg zonodig wat zout toe. Laat met het zout nog een paar minuten doorkoken.
7. Meng de bonen met de saus, (voeg evt. de kleiner gesneden vleeswaren toe) en doe alles in de ovenschaal.
8. Verwarm de oven voor op 180 graden C. en zet de schaal met het deksel erop 25-30 minuten in de voorverwarmde oven.
9. Serveer met ingelegde, zoetzure groente. *)

*) Recepten vind je in het kookschrift, o.a. zoetzuur van groene tomaten, zoetzuur van komkommers, zoetzuur van wortels

Dit recept zit in:

Type: hoofdgerecht, oven, peulvruchten, winter