The World of Cheese

Kaas, ik blijf het een wonderlijk voedingsmiddel vinden. Magisch als het ware. Zuivel die bewaarbaar wordt gemaakt, en afhankelijk van de soort is dat weken tot jaren. En dat maakt het dan zo’n intrigerend product voor mij, door de verschillende bereidings-, rijping- en bewaarmethoden zijn er ontelbare variaties in textuur en smaak en dus toepassing.

Dat alles wordt goed uit de doeken gedaan in dit vlot leesbare boek.
Het is overzichtelijk ingedeeld in 4 delen, die ieder weer onderverdeeld zijn in hoofdstukken waarin verschillende aspecten paragraafsgewijs worden beschreven.

Als je dit boek helemaal hebt doorgespit ben je een ware expert op het gebied van kaas geworden. Je kan de verschillende soorten onderscheiden, weet hoe je zelf kaas kan maken en waar je op moet letten bij het kopen en serveren. Ook het organiseren van diverse kaas-en-wijnparties is geen enkel probleem meer.
In het uitgebreide receptendeel vind je de lekkerste ontbijt-, lunch- en hoofdgerechten met kaas, maar ook voor tussendoortjes of kaassoepen worden  recepten gegeven. En nog is de koek ehh… kaas niet op, alle bekende en minder bekende kazen worden in deel 4 van het boek alfabetisch beschreven. Het boek wordt daarna afgesloten met een uitgebreide, 20 pagina’s tellende index.

Als kaasliefhebber kan ik niet anders zeggen dan dat dit boek een aanwinst op mijn boekenplank is.


The World of Cheese
Engelstalig, door Evan Jones
Copyright © 1976 by Evan Jones and Judith  B. Jones
Uitgegeven in de USA door Alfred A. Knopf
Omslagontwerp van Karolina Harris
Fotografie van Dan Wynn en Bronwyn Dunne
Paperback, uitgave september 1978, 298 pagina’s plus 20 pagina’s index
ISBN (voor de paperback) 0-394-73622-2
gekregen van familie, september 2013

Dit bericht zit in:

Tag: ambacht, zuivel

Categorie: Boekenplank