Lust je ook worteltjes?

Ik vermoed dat ik een te groot stuk heb ingezaaid met winterwortels. Echte Duitse rode reuzen. En te dicht op elkaar, maar ik “wied” de wortels die al “aan de maat” zijn eruit, en die gebruik ik dan als “zomerwortel”. Dat zijn er doordat ze zo dicht op elkaar staan wel veel. En je moet toch wat met die wortels. Er gaan er af en toe een paar in de groentesoep, soms eten we wortels als warme groente. Maar met wortels kun je nog zoveel meer.

Een van mijn standaardrecepten is wortelsoep. Daar hoort bleekselderie in, of een flinke stengel van een selderieplant, maar beide heb ik niet, dus die soep is nog niet gemaakt. Aan de Zwitserse worteltaart ben ik ook nog niet toegekomen. Vandaag vertelde een vriendin me over wortelijs, lijkt me heel apart. Zij wil dat binnenkort proberen te maken en ik wacht haar resultaat met spanning af.
Zelf heb ik al wel een keer wortelpuree gemaakt, er staan in de voorraadkast al een paar potten met zoetzuur van wortels, en vandaag kreeg ik de kolder in mijn kop en zag een beeld voor me van een pot jam van wortels, puree-achtige consistentie. Nu is het niet zo moeilijk om gewoon te beginnen, het basisrecept voor jam zit goed in mijn hoofd. Maar voor de zekerheid koekelde ik toch even, en daar zag ik toch een lekkere combi voorbijkomen! Met sinaasappelen en CB, oftwel citroenbrandewijn. Dat spul waar ik in het verleden flink wat van weg heb getremd, en mede daardoor bij de tandarts een aantal kiezen heb kunnen inleveren. Ook vond ik een jamrecept met gepureerde wortels en kardemom. CB heb ik niet in huis, maar in de kast stond nog wel een kleine fles cointreau, en onlangs had ik een potje kardemom gekocht. Tien kon aan de slag!
Welke van de recepten zal ik hier nou eens neerzetten? Nou vooruit, hier zijn er al vijf, dus kies de lekkerste er maar uit.

Wortelsoep
Je hebt nodig: 25 gram boter of vet, 500 gram wortels – schoongemaakt en geraspt, 1 fijngesnipperde ui, 1 in stukjes gehakte stengel bleekselderie, 1/2 tl suiker,  krap 1 liter bouillon, 2 eetlepels room, fijngeknipte peterselie om te garneren

1. Smelt de boter in een pan, doe de wortel, ui en bleekselderie erbij. Even doorroeren. Deksel op de pan en laat de groente op een laag pitje in ongeveer 10 minuten wat zacht worden.
2. Voeg de suiker toe en iets meer dan de helft van de bouillon en laat dit een kwartiertje zachtjes sudderen.
3. Wrijf de soep door een zeef of pureer het met een staafmixer.
4. Voeg de rest van de bouillon toe, proef of het zout genoeg is (als de bouillon goed op smaak is dan is extra zout en kruiderij niet nodig).
5. Laat de soep even doorkoken. Voeg dan de room toe. Niet meer laten koken.
6. Serveer bestrooid met fijngeknipte peterselie

Wortelpuree
Dit is een recept wat ik bedacht toen ik al in de keuken stond, dus de hoeveelheden moet je een beetje schatten.
Je hebt nodig: Wortels, (olijf)olie, zout, sesamzaad, boter.

1. Schil of schrap de wortels. Snijd ze in grove stukken, allemaal ongeveer dezelfde grootte. Zet ze op met ruim water, als het kookt vuur laag en minstens een uur zachtjes laten koken.
2. Pureer de wortels met wat van het kookvocht en een flinke scheut olie. Je kan dit doen in de foodprocessor, de blender, met de staafmixer of je kan het door een zeef wrijven.
3. Roer er een lepel sesamzaadjes door en een heel klein beetje zout (erg lekker is himalayazout). Doe het in een ovenvast schaaltje en verdeel er kleine stukjes boter over (in totaal ongeveer 10 gram).
4. Zet het schaaltje een kwartiertje in de oven, 175-180 graden.

Worteljam
(Voldoende voor 4 potten, het is ook mogelijk om een half recept te maken)

Niet echt de jam die je op je brood smeert, maar hij doet het goed bij een stukje pittige oude kaas of als extra accent bij een plak koude frikando of rollade.

Je hebt nodig:
Ongeveer 500 gram schoongemaakte wortels
2 sinaasappels
1 citroen
1/2 tl gemalen kardemom
100 cc + 50 cc cointreau (of een andere sinaasappellikeur)
5 volle eetlepels honing
water
goed schoongemaakte (gesteriliseerde) lege jampotten.

En zo maak je het:
1. Snijd de schoongemaakte wortels in stukken van ongeveer dezelfde grootte. Zet ze op met voldoende water, en breng aan de kook. Vuur laag en 20-30 minuten laten koken tot ze zacht zijn.
2. Leg ondertussen de citrusvruchten maximaal 10 minuten in warm water met een scheutje afwasmiddel op natuurlijke basis erdoor. Daarna goed afspoelen met lauwwarm water.
3. Pers 1 sinaasappel en de citroen uit, bewaar het sap. Verwijder van de schillen een flinke laag van het wit, gooi dat weg. Rasp ongeveer de helft van de schillen op een fijne rasp. De rest van de schillen wordt niet gebruikt.
4. Pureer de gekookte wortels met  het citrussap in de foodprocessor (of met de staafmixer, of wrijf door een zeef).
5. Doe de wortelmassa en de citrusrasp in een ruime pan met dikke bodem, roer de kardemom erdoor, voeg 200 cc water en 100 cc cointreau toe en breng aan de kook. Laat het een kwartiertje zachtjes doorkoken tot het iets is ingedikt.
6. Voeg de honing toe, laat het oplossen, goed doorroeren. Vuur hoog en een kwartier flink laten koken, roer af en toe om aanzetten te voorkomen. Pas wel op, het spat nogal en die spetters zijn heet!
7. Schil met een mesje ondertussen de andere sinaasappel, de vliezen meesnijden. Haal de partjes los van de vliezen en maak ze iets kleiner. Doe deze partjes samen met de 50 cc cointreau bij de wortelmassa, laat nog een minuut of 2 doorkoken.
8. Vul nu de brandschone potten met de jam, en draai meteen de deksels erop. Etiket met naam en datum erop plakken.
Bij voorkeur in de koelkast bewaren.

Zoetzuur van wortels
(
Altijd lekker als bijgerecht)

Je hebt nodig:
ongeveer 500 gram wortels (het steekt niet zo nauw)
1 of 2 uien
zout
azijn
kurkuma
gemalen peper
een stuk of 12 hele peperkorrels
honing
lege jam- of augurkenpotten (gesteriliseerd)

En zo maak je het:
1. Schaaf de wortel en ui in dikke plakjes. Zet de groente een uurtje of twee weg met 1 à 2 eetlepels keukenzout erdoor gemengd.
2. Doe de azijn met peper en kurkuma in een pannetje met deksel en verwarm dat langzaam tot ca. 80 graden. Haal het van het vuur af en roer er een koffielepel honing door. Laat staan met deksel op de pan.
3. Giet het vocht van de groenten, en knijp het evt. uit. Hoe minder vocht in de groenten hoe meer conserverende azijn erbij kan.
4. Vul de brandschone potten tot ca. 1 cm onder de rand met de groenten en doe er af en toe een peperkorrel bij, zodanig dat die tegen het glas aan komt. Giet de lauwwarme azijn over de groenten tot ze er volledig mee zijn bedekt. Deksels erop. Etiket met naam en datum erop plakken. Laten staan tot ze volledig zijn afgekoeld. Bewaren op een koele, droge, donkere plaats.

Wortel-zadensalade
Makkelijk, en snel gemaakt
Je hebt nodig: 2 kopjes geraspte wortel, 3 el geroosterd sesamzaad, 1 1/2 el pompoenpitten, 1 1/2 el pijnboompitten, 1 1/2 el zonnebloempitten, 1 el fijngeknipte peterselie
Voor de dressing: 3 el citroensap, sap van 1 sinaasappel (versgeperst), 3 el olijfolie, zout en peper, evt. wat vloeibare honing
Handig hulpmiddeltje hierbij is een leeg, schoon jampotje.

1. Rasp de wortel vlak voordat je de salade gaat maken.
2. Rooster de pompoenpitten en zonnebloempitten in een droge koekenpan.
3. Roer alle zaden door de geraspte wortel.
4. Doe alle ingredienten voor de dressing in het jampotje, deksel erop, en dan krachtig schudden, zodat de olie goed vermengd wordt met de andere vloeistoffen.
5. Meng de dressing door de wortel. Laat ca. 10 min. intrekken, roer dan nogmaals door. Garneer met peterselie.