Zeeland - zee en land

Thema 2014 – Zeeland – thema 2014

Zeeland. Provincie van land en zee. Vruchtbare kleigrond en rijke visgronden.
Een land dat nauw verbonden is met de zee. Er wordt gevist op zee, voor de kust, in de Westerschelde en in de afgedamde Oosterschelde en er zijn kwekerijen voor zowel vis als schelpdieren. Het haringkaken (een techniek waardoor de haring langer goed blijft) is uitgevonden door een Zeeuw: Willem Beukelszoon.
Zeeland spant de kroon als het om schelpdieren gaat: Mosselen, oesters, alikruiken (kreukels op z’n Zeeuws) en kokkels, in Zeeland vind je ze allemaal. En in dit rijtje van zeespecialiteiten verdient de Oosterscheldekreeft natuurlijk ook een plaats. Dit dier is hier gekomen na de afdamming van de Oosterschelde in 1863. De eerste kreeft werd in 1883 opgevist.
Op de grens van water en land vind je typische groenten, zoals zeekraal en lamsoor.
Het Zeeuwse land zelf wordt gevormd door zeeklei, dat bijzonder vruchtbaar is en een goede voedingsbodem vormt voor allerlei gewassen. Bijna 70% van het Zeeuwse oppervlak is in gebruik als agrarisch gebied. Allerlei akkergewassen worden verbouwd, denk aan granen (bloem gemaakt van Zeeuwse tarwe is gewild voor het bakken van koekjes!), aardappelen, snijmais, knol- en wortelgewassen; een belangrijk deel is ingeruimd voor groentegewassen waaronder veel uien en ook worden er zaden geteeld.

Zeeland grenst aan het Vlaamse land, met zijn bourgondische keuken, waar men weet wat lekker eten is. Dat heeft natuurlijk invloed op de Zeeuwse streekgerechten, die variëren van heel gewoon tot heel apart.
Een selectie van wat de Zeeuwse keuken te bieden heeft: Ten eerste  allerlei gerechten met schelpdieren. Denk maar aan de gestoofde mosselen, of rauwe oesters (die overigens ook warm bereid kunnen worden). En de alikruiken, kreukels op zijn Zeeuws, pietepeuteren met schelp en speld. De palingbroodjes van Schouwen-Duiveland zijn ook het vermelden waard.
Geblancheerde zeekraal met boter en uitjes is een typische Zeeuwse groente-delicatesse. Maar ook de eenvoudiger peen en juun, dat in Zeeuws-Vlaanderen peekluts wordt genoemd, en wordt gemaakt van aardappelen, wortelen, uien en vlees hoort echt bij Zeeland. In de rest van Nederland kennen we dit gerecht onder de naam hutspot.
Op het zoete gebied scoort Zeeland ook erg goed. Iedereen kent wel de boterbabbelaars, en ook geen onbekende is de Zeeuwse bolus, een in spiraalvorm opgerold broodje met suikerstroop en kaneel. Een ander soort gebak, uit het westen van Zeeuws-Vlaanderen, zijn de paptaartjes.
Een Zeeuws toetje is eiers en beiers, van eieren en kruisbessen. Een Zeeuws-Vlaams nagerecht is  Spaanse pap, op basis van melk, eieren en rijst, op smaak gebracht met rozenwater.

We kunnen dus wel stellen dat Zeeland een rijke provincie is op voedsel- en culinair gebied.

Bronnen:
Elsevier’s culinaire encyclopedie
VVV Zeeland
Tradities Zeeland
Portaal van Zeeland

De andere provincies: GroningenFrieslandDrenteFlevolandNoord-hollandZuid-hollandOverijsselGelderlandUtrechtNoord-brabantLimburg

 

Dit bericht zit in:

Categorie: Keukentafel

Tag: thema-provincie, vis