
Zeeland - zee en land
Thema 2014 – Zeeland – thema 2014
Zee en land: Zeeland
Zeeland. Provincie van land en zee. Vruchtbare kleigrond en rijke visgronden.
Een land dat nauw verbonden is met de zee. Er wordt gevist op zee, voor de kust, in de Westerschelde en in de afgedamde Oosterschelde. Er zijn kwekerijen voor zowel vis als schelpdieren. Het haringkaken (een techniek waardoor de haring langer goed blijft) is uitgevonden door een Zeeuw: Willem Beukelszoon.
Zeeuwse producten
Als het gaat om schelpdieren spant Zeeland de kroon: Mosselen, oesters, alikruiken (kreukels op z’n Zeeuws) en kokkels, in Zeeland vind je ze allemaal. En in dit rijtje van zeespecialiteiten verdient de Oosterscheldekreeft natuurlijk ook een plaats. Dit dier is hier gekomen na de afdamming van de Oosterschelde in 1863. De eerste kreeft werd in 1883 opgevist.
Op de grens van water en land vind je typische groenten, zoals zeekraal en lamsoor.
Agrarisch landschap
Het Zeeuwse land zelf bestaat uit zeeklei, dat bijzonder vruchtbaar is en een goede voedingsbodem vormt voor allerlei gewassen. Bijna 70% van het Zeeuwse oppervlak is in gebruik als agrarisch gebied. Allerlei akkergewassen groeien hier, denk aan granen (bloem gemaakt van Zeeuwse tarwe is gewild voor het bakken van koekjes!), aardappelen, snijmais, knol- en wortelgewassen; een belangrijk deel is ingeruimd voor groentegewassen waaronder veel uien en ook worden er zaden geteeld.
Bourgondisch
Zeeland grenst aan het Vlaamse land, met zijn bourgondische keuken, waar men weet wat lekker eten is. Dat heeft natuurlijk invloed op de Zeeuwse streekgerechten, die variëren van heel gewoon tot heel apart.
Een selectie uit de Zeeuwse keuken
- Uiteraard allerlei gerechten met schelpdieren. Denk maar aan de gestoofde mosselen, of rauwe oesters (die overigens ook warm bereid kunnen worden). En de alikruiken, kreukels op zijn Zeeuws, pietepeuteren met schelp en speld.
- De palingbroodjes van Schouwen-Duiveland zijn ook het vermelden waard.
- Geblancheerde zeekraal met boter en uitjes is een typische Zeeuwse groente-delicatesse.
- Maar ook de eenvoudiger peen en juun, dat in Zeeuws-Vlaanderen peekluts genoemd. Een gerecht dat bestaat uit aardappelen, wortelen, uien en vlees. Dit hoort echt bij Zeeland. In de rest van Nederland kennen we dit gerecht onder de naam hutspot.
- Op het zoete gebied scoort Zeeland ook erg goed. Iedereen kent wel de boterbabbelaars.
- En ook geen onbekende is de Zeeuwse bolus, een in spiraalvorm opgerold broodje met suikerstroop en kaneel.
- Een Zeeuws toetje is eiers en beiers, van eieren en kruisbessen.
- Een Zeeuws-Vlaams nagerecht is Spaanse pap, op basis van melk, eieren en rijst, op smaak gebracht met rozenwater.
- Uit het westen van Zeeuws-Vlaanderen komt een ander soort gebak, de paptaartjes.
We kunnen dus wel stellen dat Zeeland een rijke provincie is op voedsel- en culinair gebied.
Bronnen:
Elsevier’s culinaire encyclopedie
VVV Zeeland
Tradities Zeeland
Portaal van Zeeland
De andere provincies: Groningen – Friesland – Drente – Flevoland – Noord-holland – Zuid-holland – Overijssel – Gelderland – Utrecht – Noord-brabant – Limburg