Eigengemaakte confiture

Zelf maken: Basisproducten

Loont zelf maken wel?

Het is raar, maar zeker als je zelf basisproducten maakt ben je vaak duurder uit dan wanneer je die in de winkel koopt. Ketchup, mayonaise, jam: kant en klaar gekocht is het goedkoper dan zelf gemaakt. Maar in dit geval hebben we het enkel over de prijs, niet over de kwaliteit.
Want wanneer je prijs EN kwaliteit van een pot goede confiture met de laagst geprijsde supermarktjam vergelijkt is het verschil opmerkelijk. In dat geval springt de zelfgemaakte pot jam er prijstechnisch wel gunstig uit.
Vandaar dat om kwaliteit op tafel te kunnen zetten Eetweetjes het zelf maken met verse basis-ingrediënten hoog in het vaandel houdt. Bewerkte voeding wordt zoveel als mogelijk gemeden. Immers, het bewerken doe ik liever zelf, in eigen keuken.

Waar moet je op letten?

Om toch ook met het kostenaspect rekening te houden is het van belang om de beschikking te hebben over voordelige of gratis producten, van een zo goed mogelijke kwaliteit.
Heb je de beschikking over voordelige tomaten, bv. van een aanbieding in het seizoen of uit eigen tuin, dan loont het wel de moeite om zelf ketchup te maken, prettige bijkomstigheid is dat je niet vastzit aan die eenheidssmaak.
En ook met fruit uit eigen tuin maak je een kwaliteitsjam die veel voordeliger is dan een vergelijkbare pot uit de winkel.

Opletten!

Fruitconserven zijn ook iets om over na te denken. Nadat in 2009 aan het licht kwam hoe mandarijntjes zo mooi in blik kwamen *) is er een drastische ommekeer gekomen in mijn aankoopgedrag van conserven. Mijn vertrouwen in de voedingsindustrie brokkelt steeds meer af, ook ananas en perziken in blik komen er niet meer in.
Als in de zomer de perziken goedkoop zijn dan koop ik ze, en steriliseer ze in potten met suikersiroop. De peren van de eigen bomen maak ik in op een wijnsiroop, ook erg lekker. Zo heb ik toch ingemaakt fruit op de plank en weet ik wat ik eet.

Toevoegingen

Groentenconserven (in pot en blik) zijn natuurlijk handig. Hier is echter vaak zout en soms zelfs suiker aan toegevoegd. En ook wel chemische middeltjes zoals anti-oxidanten, zuurteregelaars of sulfiet. Dus laat ik ook deze op de schappen van de winkels staan. Wel vind je een enkel pakje gekochte diepvriesgroente in mijn vriezer.
Op azijn ingemaakte groenten zoals uitjes of augurken kan je ook prima zelf maken. Maar ook andere groenten lenen zich hiervoor, heel lekker en zo gemaakt is bv. atjar tjampoer. Het Indische gemengde zuur van witte kool, wortel en uien, op azijn met kurkuma, gember en wat suiker.

Onzichtbare behandeling

Wie kent niet het winkelschap met al die kleine potjes kruiden en specerijen? In een deel hiervan kan je eenvoudig zelf voorzien. Groene kruiden, en dan met name de mediterrane soorten, kunnen heel goed thuis gedroogd worden. Dus met zelf gekweekte kruiden op de vensterbank, balkon of uit de tuin en een stukje touw maak je kleine bosjes die je ophangt op een droge, koele plek. Wanneer de kruiden droog zijn doe je ze in afsluitbare potten. Op deze manier weet je zeker dat je niet te maken hebt met een doorgestraald product. **)

Onafhankelijkheid

Er zijn voorbeelden te over om goede producten zelf te maken, wanneer die in je voorraadkast staan ben je verzekerd van de kwaliteit die jij wilt hebben. En daarnaast geeft het je een gevoel van onafhankelijkheid en rijkdom.

*) Met loog en zoutzuur. Beide stoffen kunnen ernstige brandwonden veroorzaken op menselijke huid.
**) Het behandelen van een product met gamma of röntgenstraling, waarbij schade wordt toegebracht aan het DNA van het product. Zie ook: Wikipedia: doorstralen.

Andere interessante artikelen: Lekkers voor laterPerendrups (bewuster eten)Verpeste smaak

Dit bericht zit in:

Tag: ambacht, basisrecept, herkomst, inmaak, kritisch, thema-zuinig

Categorie: Keukentafel